VÉSZHELYZET! TARTHATATLAN A KÓBOR KUTYA HELYZET HAZÁNKBAN!

VÉSZHELYZET! TARTHATATLAN A KÓBOR KUTYA HELYZET HAZÁNKBAN!

A Magyar Állatvédők Országos Szervezetének (MÁOSZ )legfrissebb tanulmánya mélyen szíven ütött, legtöbb elemében pedig sokkolt bennünket.

Ezért kérjük osszátok meg felhívásunkat, ha Ti is szeretnétek, hogy elinduljon végre valami a hazai kóbor kutya probléma megszüntetésében.

Az elmúlt 2 évtizedben rendszerek jöttek, mentek, a kóbor kutya probléma azonban mindvégig megoldatlan maradt.

A VÁLTOZÁS mára azonban elkerülhetetlenné vált…a kóbor kutyák becsült száma 100.000 fölött jár!

Belegondoltatok már abba, milyen rövid, szenvedésekkel teli élet jut osztályrészül  egy kóbor kutyának ?

Úgy igazán,  teljesen belehelyezkedve a kóbor kutyák kegyetlen  sorstörténeteibe?

Ha igen, mit éreztél?

Rémületet? Kiszolgáltatottságot? Félelmet? Tehetetlen dühöt?

Láttad magad előtt a falhoz vágott kölyök kutya fájdalmas rándulását,  átérezted a szemetesszákba csomagolt ártatlan élet légszomjas kínlódását, találkozott a tekinteted a kölykeivel bolyongó, éhező, fagyoskodó mamakutyáéval, megálltál és segítettél az útszélén magatehetetlenül fekvő  elgázolt kóborkánál?

?
?

 

Igen…Te valószínűleg tudod miről beszélünk… tudod milyen veszélyes és reménytelenül kilátástalan ma a helyzet a kóbor kutyák problémáját illetően.

MÁOSZ elnöke, Mészáros Gabriella nagy lépést tett a hazai kóbor kutya probléma felszámolását illetően.

647 települést személyesen járt be, közel 80 gyepmesteri telepet keresett fel, majd elkészíttette tanulmányát, melynek része a Kóbor Kutya Térkép.

Mészáros Gabriella szerint a kóbor kutya helyzet ma Magyarországon katasztrofális. A hosszú ideje megvalósításra váró Országos Ivartalanítási Program pedig elkerülhetetlenné vált.

Mészáros Gabirella a wegera.hu-nak elmondta:

 

“Hosszú évek óta kétségbeesetten kiáltunk az állatvédelmi reformokért, ám eddig mindhiába. Sajnos ki kell mondanunk, hogy a kóbor kutyák döntő többségére biztos halál vár.

A gyepmesteri telepekre bekerülő kutyák 14 nap után túlaltathatóvá válnak, azaz elpusztíthatják őket, ha gazdájuk nem jelentkezik. Márpedig egy kóbor kutyának nincs gazdája! Helyhiány miatt 3000 kutyát ölnek meg a gyepmesteri telepeken, a vadászok pedig éves szinten körülbelül 5000 kóbor kutyát lőnek ki. A betegségek, a balesetek, az állatkínzásos esetek áldozatainak nagy részét is a kóbor kutyák teszik ki.”

A kérdés most is mint évek óta már, ugyanaz.

Lép-e az állam, megvalósul-e, egy központilag szabályozott Országos Ivartalanítási Program?

Mészáros Gabriella bizakodó, így nyilatkozik közleményében.

 

“Az elkészült tanulmányt januárban bemutattuk és átadtuk az Agrárminisztériumnak illetve a NÉBIH-nek, mint szakigazgatási hivatalnak. Egyelőre annyi választ kaptunk, hogy további egyeztetésekre lesz szükség, amelyek folyamatban vannak.

Bizakodók vagyunk.”

 

Hangsúlyozta továbbá….

“Nem szeretnénk, ha kormányellenes politikai erők felhasználnák a tanulmányunkat és a törekvéseinket politikai hisztériakeltésre. Ezért is adtuk át a minisztériumnak, hetekkel a publikálás előtt.

Megoldást szeretnénk találni, nem balhézni!”

A MÁOSZ közös összefogást sürget az állatvédelmi szervezetekkel, melynek része egy közös egyetértési nyilatkozat, amelyhez alapítványunk mellett további 85 szervezet csatlakozott már.

Elindult valami…valami amire oly régen vártunk már..

IMG_1534