A NAP HÍRE: ORSZÁGOS IVARTALANÍTÁSI PROJEKTET INDÍT A MÁOSZ!

A NAP HÍRE: ORSZÁGOS IVARTALANÍTÁSI PROJEKTET INDÍT A MÁOSZ!

2017: a változás éve lehet az állatvédelemben és  VÉGRE elkezdődhet a magyarországi kóbor kutyák helyzetének rendezése. Ahhoz, hogy ez a nagyon fontos célkitűzés  megvalósuljon, az állatvédelmi szervezetek összefogására lesz szükség.

EXPORT TERMÉK A MAGYAR KÓBOR KUTYA!

Rémisztően magasra több mint 100.000-re becsülik a kóbor kutyák számát hazánkban, akiknek egyharmada vidéki peremterületeken él. Az államnak az elmúlt három évben 1000 állatot sikerült ivartalaníttatnia, amely elkeserítően alacsony szám. Még elszomorítóbb, hogy idén mindössze 40 millió forintot különítettek el a központi költségvetésből állatvédelemre: ebből az összegből kellene megoldani a menhelyen élő kutyák ivartalanítását, az ebrendészeti telepek, menhelyek korszerűsítését, valamint az állatvédelemhez kapcsolódó ismeretterjesztést. Miközben az állatvédelemre filléreket sem szán a kormány, csak az olimpiai pályázat költségei 36 milliárd forintra tehetők, kidobott milliárdok az ablakon, miközben 1 milliárt Forintból megoldható lenne a 100.000-re becsült kóbor kutya állomány ivartalanítása.

Viszonylag kevés szó esik arról a jelenségről, amit “kutyanepperségnek” hívunk. Magukat állatvédőnek nevezők kutyák ezreit exportálják külföldre évente. Igazi üzletággá nőtte ki magát az árva vagy kóbor kutyák leginkább Németországba történő közvetítése. Németországban egy fajtatiszta kutyáért 1000-1500 eurót is elkérnek,( 300.000-500.000 Ft), a kis menhelyi keverékekért is mélyen a zsebébe kell nyúlnia, annak a német állampolgárnak, aki szeretné kutyával megosztani az életét.  Virágzik a kutyakereskedelem kis hazánkban, amely következtében sokszor a legmostohább körülmények között jutnak el a “mentett kutyák” a célállomásra: lebetegedve, lelkileg és fizikailag is teljesen összetörve.

A Magyar Állatvédők Országos Szervezete (MÁOSZ) megelégelte az évek óta egy helyben toporgást, a “kiskapuzást” és a tettek mezejére lép. Országos Ivartalanítási Projektet indít, amelynek első lépcsőfoka egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítése.  A tanulmány keretén belül felmérnék a pontos a vidéki, peremterületeken élő kóbor kutyák létszámát, kérnék állatvédelmi szervezetek segítségét.

001

A MÁOSZ így fogalmaz közleményében:

“A megvalósíthatósági tanulmány elkészítése során további járulékos, ám nagyon fontos információkhoz is hozzá fogunk jutni. Pl.: Meg fogjuk ismerni minden egyes állatvédelmi civil szervezet álláspontját és szándékát az ivartalanításról.

Azok számára nyilván nem leszünk népszerűek, akiknek nem érdekük, hogy megoldódjon az állatvédelem helyzete. Akik arra törekszenek, hogy minél nagyobb legyen a baj és minél több állat legyen bajban.
Hamarosan ki fog derülni, hogy ki védi igazán az állatokat.”
2017: a változás éve lehet a magyar állatvédelemben, ahhoz, hogy az átalukálás éve is legyen széleskörű összefogásra lesz szükség az állatvédelmi szervezetek részéről.

A MÁOSZ KÖZLEMÉNYE: 

N E Ö L J, C S A K I V A R T A L A N Í T S!