ISTEN ÁLDJA A SZOCIÁLIS MUNKÁSOKAT! MA VAN A SZOCIÁLIS MUNKA VILÁGNAPJA!

ISTEN ÁLDJA A SZOCIÁLIS MUNKÁSOKAT! MA VAN A SZOCIÁLIS MUNKA VILÁGNAPJA!

Elgondolkodtatok már azon mennyivel kevesebb lenne a világ, az időseket, betegeket, árvákat segítő és felkaroló szociális munkások nélkül?

Ha magunkba nézünk, akkor azt kell mondjuk, sokunk válasza a NEM lenne.

Nem gondolkodunk el azon milyen fontos társadalmi szereplők a szociális munkások, akikre a világválság miatt most különösen szüksége van az emberiségnek, azon belül is a légkiszolgáltatóbbaknak, az elnyomottaknak, az éhezőknek, a betegeknek.

A szociális munka társadalmi elismertsége hasonlóan az állatvédeleméhez, sehol sincsen, nem tartozik a népszerű életpályamodellek közé sem.

Nagyon nagy baj és nagyon elszomorító ez.

Ma hazánkban minden harmadik embertársunk küzd olyan problémával, aminek a könnyítéshez a szociális munka elengedhetetlen.

Nekem, egykori árvaként, nem kell nagyon messze mennem, a gyermekvédelemben eltöltött negyed évszázad alatt sok mindent láttam, átéltem, leginkább rendszer-anomáliákat, mégis mindig volt a szociális ellátórendszerben legalább egy olyan szereplő, szociális munkás, aki tanácsával, közreműködésével, tudott segíteni ha baj volt.

Ezek a segítségnyújtások aztán előrevittek, mindig egy picit előre…érettségiig, diplomáig, nyelvvizsgákig.

Nem árulok el nagy titkot azzal,  ha leírom,  3 olyan társadalmi téma van az életemben ami szívügy, a szívügyem…az állatvédelem mellett, a gyermekvédelem, valamint a koraszülöttek mentése, (lévén én is alig maradtam életben, koraszülöttként jöttem a világra.)

Habár a szociális munka klasszikus értelmezése alapján az állatvédelem nem szociális munka, számomra nincs állatvédelem szociális érzékenység, szociális munka nélkül, mindez fordítva is igaz.

Ezen a napon (is),  ha tehetjük, segítsünk olyan civil szervezeteknek, akik kiszolgáltatott embertársaink megsegítésére tették fel életüket, valamint erősítsük meg lelkünkben  a gondolatiságát annak, hogy soha ne menjünk el segítségnyújtás nélkül rászorulók mellett, legyünk mi is szociális munkásai a társadalmi életnek.

 

Mert most te vagy erős és ő gyenge…

A holnap azonban bármit hozhat….bárkinek!

Isten áldását kérem a szociális munkásokra, akik 21. századi tanítványok, Krisztus tanítványai, hírnökei a jónak, a könyörületnek, az irgalomnak.

 

 

_109904701_gettyimages-530948868