IZGUL AZ ÁLLATVÉDELEM A POLITIKA NAGYSZÍNPADÁN

IZGUL AZ ÁLLATVÉDELEM A POLITIKA NAGYSZÍNPADÁN

Rengetegen kérdeztétek, mi igaz  abból a ma megjelent hírből, miszerint Az Igazságügyi bizottság FIDESZ-KDNP-s többsége hétfőn elutasította az MSZP törvényjavaslatát, amely szigorúbb börtönbüntetésre ítélné az állatgyilkosokat és az állatkínzókat. A hír igaz is meg nem is…

A hír önmagában igaz. Az Igazságügyi bizottság kormánypárti többsége tartózkodás mellett, nem támogatta Kiss László MSZP-s politikus javaslatát. Az MSZP-s politikus beadványát elolvasva, kijelenthető, nagyon jól összeszedett, és az állatok jogait sokkal határozottabban  védő módosító javaslatról van szó.  Ha valaki figyelmesen elolvassa Kiss szövegét, akkor annak azonnal szemet szúr, hogy a vadászatra vonatkozó rész a leghangsúlyosabb a beadványban, ami teljesen jogos, hiszen az utóbbi években a vadászati morál teljesen felhígult.(Komolyan felfoghatatlan,hogy kicsinyes politikai játszmák miatt évekre, évtizedekre megrekednek ügyek Magyarországon.)

 

Aztán a délután folyamán már mindenki számára világossá vált, hogy nem a február 20-i tüntetésen átadott javaslat lett lesöpörve az asztalról. Ez azért is nyugtató, mert 45.000 aláírást, ilyen óriási társadalmi kezdeményezést, figyelmen kívül hagyni, egyet jelentene a polgári demokratikus értékek megcsúfolásával.

 

A délután folyamán közleményt adott ki Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, amelyben megerősítette, hogy kiemelt cél az állatok megfelelő védelme. Hozzátette továbbá azt is, hogy a büntető törvénykönyv legutóbbi szigorítása megemelte az állatkínzás miatt kiszabható büntetési tételeket.
Völner szerint nagyon fontos, hogy tanulmányozzák a bírói joggyakorlatot is és arra is utalt, hogy tekintetbe kell venni az arányosság elvét: az állatkínzásért kiszabható büntetés mértéke, nem haladhatja meg,az ember elleni bűncselekmények bűntetetési tételeit.

(Az objektív és pártatlan hírközlés alapelveinek eleget téve, szeretném felhívni az olvasók figyelmét arra a csúsztatásra, mely szerint a javaslatot az MSZP a február 20-i tüntetést követően nyújtotta be. Ez az állítás nem valós, hiszen Kiss László levele január 26-i keltezésű.)

 

Állatvédőként csak úgy tolonganak bennem a kérdések, például, hogy egy szokásos FIDESZ-MSZP pofozkodásról van itt szó, vagy sokkal többről. Arról amiről senki nem mer beszélni, mégis beszélnünk kell az erkölcstelen, a vadászatot, mészárlássá silányító újgazdag viselkedésformáról, amely mellett nem mehetünk el szó nélkül. Szomorú lennék, ha az elutasított MSZP-s javaslat mögött az utóbbi feltételezésem állna. Egy biztos az Állatvédelem is fellépett a politikai nagy-színpadra, a megvilágításon azonban még sok a javítani való.

 

*Következő cikkünkben a vadászattal foglalkozunk, egy olyan felháborító  esettel, amelyet Önök juttattak el hozzánk. Továbbra is várjuk történeteiket, segítségre szoruló emberek, állatok történetét, amelyeket az oldalon KIEMELT HÍR-ként megosztunk.

 

(Kép forrása: Notsodangerousdogs)

Hozzászólások

comments