ÖRÖKBEADTA A NAGYBETEG,OLTATLAN KISKUTYÁT AZ ÖNKÉNTES ÁLLATMENTŐ!

ÖRÖKBEADTA A NAGYBETEG,OLTATLAN KISKUTYÁT AZ ÖNKÉNTES ÁLLATMENTŐ!

Az elmúlt hónapok egyik legfurcsább állatmentéshez kapcsolódó esete a következő. Mi, laikusként azt gondolhatnánk, ha valaki állatmentésre szánja a fejét, birtokában van olyan ismereteknek, amely eme nemes feladat felelősségteljes gyakorlásához szükséges, etikusan és az állatok érdekeit mindenek fölött szem előtt tartva jár el. Sajnos a következő történet rávilágít arra,hogy nagyon nincs igazunk, azért mert valakit a jó szándék vezérel még nem garancia arra,hogy valódi/tényleges állatmentésről beszélhetünk. 

Reménykedünk abban,hogy Zoltán története egyedi eset.

 

Zoltánt, így hívják azt a kutyát, akit bedobozolva egy kuka mellett találtak meg, június 22-én. A kutya K.G.  kazincbarcikai, önkéntes állatvédőhöz került. (A hölgy ápolta Pannikát, azt a kutyát, akinek gyenge testével fiatalok fociztak és aki sajnos azóta már elpusztult. Szintén a hölgy volt, az aki számunkra még mindig érthetetlen módon, ízléstelen viccet csinált a kutya szenvedéseiből, azzal,hogy egy nagyon kockázatos orvosi beavatkozás szakkifejezésén poénkodott. Állítása szerint”megpungálta a kutyát”. ) Zoltánról, a kutyáról, aki nem evett és véres hasmenése is  volt, az orvosi vizsgálatok során kiderült, hogy súlyos bélgyulladása van, ezért a szükséges oltásokat nem kaphatja meg, amíg fel nem épül, meg nem erősödik legyengült szervezete. A történet nagyon fontos pontjához érkeztünk. Az önkéntes állatvédő hölgy a kutya betegsége ellenére, gazdikeresésbe kezdett. A gazdikeresés folyamata a befogadást követő pár nap alatt megtörtént  így Zoltán családhoz került.

Névtelen6 másolata

A szerencsétlen sorsú kutya kálváriája itt új fordulatot vett. Két nappal a gazdihoz kerülést követően, Zoltánt “visszadobták”.

Teljes képernyő rögzítése 2016.07.05. 194931.bmp

A kutya nagyon rossz egészségi állapotban volt, a bélgyulladásnak köszönhetően, amit annak a túrós palacsintának az elfogyasztása okozhatott, az önkéntes állatvédő szerint, amit Zoltán a befogadó családnál kapott. Zoltánra újabb infúzió, fajdalalom, hányás és lázcsillapítók beadása várt.

Teljes képernyő rögzítése 2016.07.05. 192632.bmp

Sajnos a következő napi vizsgálat eredménye minden kétséget kizáróan megállapította nagyon nagy a baj. Nem a túrós palacsinta volt a ludas, hanem egy rettegett betegség: a parvó vírus okozta bélgyulladás.

Teljes képernyő rögzítése 2016.07.05. 194539.bmp másolata

Adódik a kérdés: hogyan adható örökbe egy legyengült szervezetű, nagybeteg kölyökkutya, akinek még az oltásai sincsenek meg? A választ szakemberekre és egy szintén önkéntes állatvédőre bíztuk.

Tenner Anna- a Lelenc Kutyamentő Egyesület vezetője szerint: SEHOGY. Anna, a wegera.hu  kérdésére elmondta, hogy egy kutyát semmilyen körülmények között nem lehet 6! napon belül családhoz adni. “Egyrészt hiába kölyökkutya, nem tudjuk az előéletét, valamint én azt gondolom, hogy oltások, alapimmunizálás nélkül egy kiskutyának nem szabad változtatni a környezetét. Egy vírusos bélgyulladás nem játék. Ha egy kölyökkutya oltatlanul, kikerül egy másik környezetbe,ráadásul legyengült immunrendszerrel,ezáltal sokkal fogékonyabb lesz a fertőző megbetegedésekre. Azt muszáj hozzátennem,hogy a Parvónak nagyon hosszú a lappangási ideje, 5-6 nap, és a bélgyulladás az esetek döntő többségéében a Parvó előszobája. Nagyon elítélendő,ami történt. Nem lett volna szabad a kiskutyát így odaadni. Felelősségteljes állatvédő ilyet nem csinál, gondatlanságból az életét veszélyezteti a kiskutyának. ”

A kutyának a korábbi Parvo teszje negatív lett, így sem elfogadható a gazdihoz kerülés? ” Természetesen nem. Oltatlan kutyát nem adunk ki sehova. Nagy valószínűséggel lappangott már a kutyában a betegség. Számomra, ami történt, nem bocsánatos bűn. Egyetlen esetben tudnám elfogadni,hogy folytatja, ha írásban vállalja, nem fog többé ilyet csinálni. Ahogyan publikálja,hogy oltatlanul örökbead kutyát,ugyanúgy írásban tegye közzé azt is tanult az esetből. Szerintem ha nem látja be,hogy hibázott, akkor tovább fogja ezt csinálni, hiszen meg van arról győződve,hogy ezt így lehet vagy szabad csinálni.” 

Névtelen3

 

Molnár Tamásné Zsazsa, az ASKA Alapítvány vezetője sem érti,hogyan adhatott oltatlanul kutyát családhoz K. G, úgy,hogy a kutya beteg is volt. Ahogyan Zsazsa fogalmazott, 5 nap alatt nem gyógyul meg egy kutya egy ilyen betegségből, max tünetmentes. Zsazsa a karanténozás hiányáról is beszélt.“Nagyon fontos lenne, ha mindenki, aki állatvédelemben ilyen-olyan módon tevékenykedik, betartaná az alapszabályokat. A karantén és karantén idő nem véletlenül lett kitalálva az állategészségügyben. Megelőzhető vele a fertőző betegségek terjedése, illetve az időben történő felfedezése. A 14 napos karantén idő alatt a betegségek tünetei láthatóak az állaton.”

Névtelen2

Kolák Anikó önkéntes állatvédő szerint, mindenki hibázhat. Ez az eset viszont, több egy egyszerű hibánál. “Különböző protokollok vannak amit érdemes betartani és a karanténozás a legfontosabb dolog. Ezáltal megóvjuk a már meglévő állományt is. Két hétig semmilyen kutyát nem adunk gazdához. Ez idő alatt nem minden betegség, de a nagy többségére fény derül. Évek kellettek, hogy én is a lehető legtöbbet, megtudjam az állatvédelemről és olykor hibáztam is. A hibák azért vannak, hogy tanuljunk belőlük. Megtanultam ez idő alatt oda figyelni a nagy szervezetekre és olykor ha elakadtam, akkor segítséget tanácsot is kértem tőlük. Mára már szerintem kijelenthetem, hogy a szervezetek elfogadtak, miután látták mennyire igyekszem, de ezt nagyon kevés önkéntes mondhatja el. Én nem mondom, hogy nem kellenek a civilek/önkéntesek, mert több ezer kutyát mentenek ők is éves szinten, de nem mindegy, hogyan! Az nem mentés, ha haza visszük az állatot és és mint jelen esetben is gyorsan a betegség ellenére, oltások nélkül családhoz adjuk a kutyát. Az örökbefogadás legyen szép élmény, hiszen ezáltal tudunk még több kutyának, otthont biztosítani.”

Tenner Anna szerint az állatvédő szervezetek összefogására lenne szükség a közeljövőben,hogy ilyen eset ne fordulhasson elő. A német állatvédelmi törvény”híres” 11-es paragrafusa lehet a követendő példa, amely szerint,állatok gazdához közvetítésével csak az foglalkozhat, aki elvégez egy tanfolyamot, majd levizsgázik és engedélyt kap. Az ilyen történetek gyerekkorom legszomorúbb emlékeit hozzák vissza. A gyermekvédelem anomáliai visszaköszönnek az állatvédelemben is. Nagy különbség mégis, hogy az állatvédelemben szabályozási szinten rengeteg a megoldásra váró feladat. Bízom benne,hogy ezek a történetek közelebb vihetnek minket a  jó megoldáshoz, a kutyák,állatok védelme érdekében.

Képek-hír forrása: Facebook